6. otroški badmintonski festival »Badmintonček-Badmintončica 2022«

V soboto, 8. januarja 2022, je v telovadnici OŠ Prežihov Voranc potekal 6. otroški badmintonski festival »Badmintonček – Badmintončica 2022«. Lansko leto je festival žal odpadel zaradi koronavirusa, zato je bilo letos pričakovanje toliko večje. Na festivalu je sodelovalo 11 klubov in ena šola (BK Mengeš, BK Medvode, BK Branik Maribor, BK Bit Ljubljana, BK Olimpija, BK Kungota, BK Pišece, Askoe Kelag Kaerten Klagenfurt, ŠD Sele-Vrhe, BK Karizma in OŠ Koroški jeklarji). Askoe Kelag Kaerten Klagenfurt (Avstrija) je bil najuspešnejši klub z devetimi osvojenimi medaljami, hkrati so zopet prispeli z velikim številom mladih kitajskih igralcev, ki so dodatno popestrili dogajanje na festivalu. Osem medalj pa so osvojili mladi badmintonisti iz Mengša.

Na festivalu je bilo kar nekaj odpovedi hrvaških badmintonistov zaradi karanten in zato žal ni padla »stotica« pri številu udeležencev na festivalu. Število udeležencev se je tako zaustavilo pri številki 90! Badminton klub Mengeš je zastopalo 12 mladih igralcev in igralk, ki so osvojili kar osem medalj in bili tako med najuspešnejšimi klubi na turnirju.

 

Med najboljšimi med U11 A Sara Bregar, Mila Vrhovnik, Julija Božnik in Martin Oražem

Zlato medaljo za Mengeš je osvojila Sara Bregar, ki je s tremi zmagami osvojila prvo mesto. Srebrna je bila Shiqi Zhou (Askoe Kelag Kaerten), tretji mesti sta osvojili Mila Vrhovnik in Julija Božnik (obe BK Mengeš). V moški konkurenci je bil odličen tretji Martin Oražem (BK Mengeš).

V kategoriji U11 B dečki sta bronasti medalji osvojila Simon Perme (BK Olimpija) in Evan Delagić (BK Mengeš). Evan je zmagal v dramatični tekmi proti Oskarju Kakerju (BK Karizma) z rezultatom 21:19 in si tako na svojem prvem turnirju že priboril tudi prvo medaljo.

 

Med U-13 A je bil Tim Bregar drugi, zmagal je odlični Martin Zhang

Med dečki U-13A smo na delu lahko videli odličnega Martina Zhanga (1. na avstrijski državni lestvici do 11 let), ki se je »sprehodil« do finala, kjer se mu je dobro upiral Tim Bregar (drugi na slovenski državni lestvici). Bronasti medalji sta osvojila koroška igralca – Sven Podojsteršek (BK Karizma) in Žan Skarlovnik (ŠD Sele-Vrhe).

V konkurenci B med dečki je pozitivno presenetil Jan Topolovec (BK Mengeš), ki je zmagal vse tekme v skupinskem delu in nato po težki borbi moral priznati premoč kasnejšemu zmagovalcu in osvojil odlično 3. mesto.

 

Najštevilčnejša je bila kategorija U-15, Vid Tomazin drugi

Kategorija U-15 je bila najštevilčnejša (20 fantov in 11 deklet) in po pričakovanjih smo videli tudi zelo kvalitetne tekme. V polfinalu je Vid Tomazin (BK Mengeš) premagal 6. igralca z avstrijske državne lestvice (Ziao Zhou). Verjetno najkvalitetnejša tekma na festivalu je bila finalna tekma med fanti. Shangzu Zhan (Askoe Kelag Kaerten, 2. na avstrijski državni lestvici) je v razburljivem finalu premagal odličnega Vida Tomazina iz Mengša (13. na slovenski državni jakostni lestvici) z izidom 16:14, 14:16 in 15:5. Tretji mesti sta osvojila Anže Novak Lešnik (ŠD Sele-Vrhe) in Ziao Zhou (Askoe Kelag Kaerten).

Med dekleti so do treh medalj prišle domače igralke, a zlata medalja je odšla v Celovec. Lea Kreulitsch (Askoe Kelag Kaerten) je v finalu premagala Arijaldo Mustafić (BK Karizma) z rezultatom 15:8 in 15:12. Tretji mesti sta osvojili Sati Tarkuš in Beja Hribernik (obe BK Karizma). Odlično peto mesto je osvojila edina predstavnica BK Mengeš v kategoriji do 15 let Manca Flerin.

Vsi igralci in igralke so prejeli priznanja za udeležbo, najboljši unikatne medalje z logotipom festivala, zmagovalci v A kategoriji pa še plakete. Priznanja je podeljevala trenerka BK Karizma Maja Tvrdy (dvakratna olimpijka), ki je bila tokrat vpeta tudi v vodenje festivala.

Zahvaljujemo se našim sponzorjem, ki so nam omogočili udeležbo na festivalu v Ravnah na Koroškem.

 

Rezultati

 

U-11A dečki:

1. Dejan Pušnik –BK Karizma

2. Tjaž Novak Lešnik –ŠD Sele-Vrhe

3./4. Tin Prasnic – BK Karizma

3./4. Martin Oražem –BK Mengeš

U-11B dečki:

1. Jan Hotko –BK Pišece

2. Vito Matičič –BK Branik

3./4. Simon Perme –BK Olimpija

3./4. Evan Delagić –BK Mengeš

U-11A deklice:

1. Sara Bregar –BK Mengeš

2. Shiqi Zhou –Askoe Kelag Kaerten

3./4. Mila Vrhovnik –BK Mengeš

3./4. Julija Božnik –BK Mengeš

U-11B deklice:

1. Pia Zhan – Askoe Kelag Kaerten

2. Manca Čerpnjak – OŠ Koroški jeklarji

3./4. Nija Hribernik –BK Karizma

3./4. Marisa Adam –OŠ Koroški jeklarji

U-13A dečki:

1. Martin Zhang –Askoe Kelag Kaerten

2. Tim Bregar –BK Mengeš

3./4. Sven Podojsteršek –BK Karizma

3./4. Žan Skarlovnik –ŠD Sele-Vrhe

U-13B dečki:

1. Miha Kozlar –BK Karizma

2. David Avian – Askoe Kelag Kaerten

3./4. Anže Skubic – BK Bit

3./4. Jan Topolovec – BK Mengeš

U-13A dekleta:

1. Ziling Zhan –Askoe Kelag Kaerten

2. Sara Večko – BK Karizma

3./4. Lučka Perme –BK Olimpija

3./4. Nina Vidovič –BK Olimpija

U-13B dekleta:

1. Ema Hudnik – ŠD Sele-Vrhe

2. Laura Mataln Gerjevič – BK Pišece

3./4. Luna Šarkanj –BK Medvode

3./4. Alexandra Mikel –Askoe Kelag Kaerten

U-15 fantje:

1. Shangzu Zhan –Askoe Kelag Kaerten

2. Vid Tomazin – BK Mengeš

3./4. Anže Novak Lešnik –ŠD Sele-Vrhe

3./4. Ziao Zhou –Askoe Kelag Kaerten

U-15 Dekleta:

5. Manca Flerin