031 608 279 (Uroš) info@badminton-menges.si

Zgodovina

Začetki

Badminton v Mengšu je kot vodena vadba in organizirana rekreacija neprekinjeno prisoten že od leta 1989. Začelo se je na Šubičevi ulici v Mengšu. Jože Rogelj, Andrej Medvešček in Marijan Šinkovec so bili prvi, ki so pričeli z rednim igranjem badmintona kar na ulici. Kmalu so se pridružili Športnemu društvu TVD Partizan, kot badminton sekcija. Badminton je bil vse do leta 2017 organiziran v sklopu Badminton sekcije TVD Partizan Mengeš (sedaj ŠD Partizan Mengeš).

Andrej Medvešček, eden od začetnikov badmintona v Mengšu, je bil od leta 1994 pa do leta 1998 tudi predsednik Badmintonske zveze Slovenije. V tem času je v Badminton klubu Ježica pripeljal enega najuspešnejših trenerjev vseh časov v Sloveniji, ukrajinskega trenerja Nikolaja Pešehonova.

Pridružitev društvu TVD Partizan

Mengeški badmintonski pionirji so želeli ustanoviti badminton klub že leta 1989. Vendar so se zaradi premajhne šolske telovadnice in posledično premalo prostih terminov odločili, da se pridružijo takratnemu športnemu društvu TVD Partizan. Ta jim je, s predsednikom Jožetom Mlakarjem na čelu, v prostorih male telovadnice TVD Partizan omogočil, da so zarisali prve črte za badminton igrišče v Mengšu. V telovadnici je bilo prostora le za eno igrišče. Kmalu so se preselili v večjo, šolsko telovadnico. Tam so imeli na voljo tri igrišča za badminton in dva termina – in sicer v torek in petek od 20. do 22. ure. Ta termina sta ostala v uporabi neprekinjeno vse do danes.

Prvi predsednik badminton sekcije je bil Jože Rogelj, nato Miro Colnar. Za Mirom je bil predsednik Sašo Jamšek. Od leta 2009 dalje pa Uroš Bregar, ki je tudi ustanovitelj Badminton kluba Mengeš, prvega badminton kluba na področju občin Domžale in Kamnik.

Badminton klub Mengeš

Badminton klubu Mengeš organiziramo šolo badmintona v osnovnih šolah, vodene vadbe za otroke in odrasle na območju Mengša, Domžal, Kamnika, Trzina, Radomelj, Lukovice in širše okolice. Ljubiteljem badmintona omogočamo priložnost za igranje rekreativnega in tekmovalnega badmintona. Vadbe in treninge vodijo licencirani trenerji in vaditelji.

Organiziramo badminton tekmovanja in se udeležujemo rekreativnih turnirjev po vsej Sloveniji in tudi tujini. Naš najpomembnejši turnir je tradicionalno Odprto prvenstvo Mengša za dvojice. Turnir poteka v OŠ Mengeš vsako leto, že več kot 20 let. Rekreativno tekmo organiziramo v maju, in sicer v počastitev občinskega praznika.

Več o zgodovinskem razvoju badmintona si lahko preberete v diplomski nalogi avtorice in badmintonske trenerke Maje Kersnik, prof. šp. vzg.

Sponzorji:
Note: Carousel will only load on frontend.